Santa Maria: verborgen paradijs van de Azoren

Het verhaal van Santa Maria gaat over een historisch paradijsje.

Het oudste eiland van de Azoren, Santa Maria, wordt vaak overslagen door toeristen die deze archipel ontdekken. Enerzijds onterecht. Anderzijds maakt dat van Santa Maria nog een echt authentiek pareltje. Indrukwekkende watervallen, tropische bossen met felgekleurde bloemen, weidse uitzichten over de azuurblauwe zee, schattige dorpjes met witte huisjes, verlaten strandjes die alleen te voet bereikbaar zijn en rust… Combineer dat met een rijke historie waarin Christopher Columbus een rol speelt en die zelfs nog verder teruggaat in de tijd, namelijk miljoenen jaren terug.

Dit is de allermooiste wandelroute die ik ooit gewandeld heb. Een wandelreis op Santa Maria is met geen enkele anderen reis te vergelijken!

De wandelreis naar Santa Maria samengevat:
– gevarieerde wandeldagen
– waanzinnige uitzichten
– interessante bezienswaardigheden
– je gaat op pad in een kleine groep
– op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner)
– inclusief bagagevervoer
 rust in je hoofd
– een waanzinnige ervaring die je nooit meer gaat vergeten!

Snel zoeken:


Data in 2024:

12 t/m 18 oktober 2024
nog 2 plekken vrij
– GEGARANDEERD VERTREK

€ 1499,-
Wandelreisleider: Arlette
Maximaal 5 deelnemers
DIRECT BOEKEN

Data 2025

9 t/m 15 juni 2025

€ 1499,-
Wandelreisleider: Judith/Arlette
Max. 5 deelnemers
DIRECT BOEKEN

16 t/m 22 juni 2025

€ 1499,-
Wandelreisleider: Judith/Arlette
Max. 5 deelnemers
DIRECT BOEKEN

Programma van dag tot dag

Dag 1De eerste dag is aankomstdag.
Onze taxi staat klaar om ons op te halen van het vliegveld en brengt ons naar de hoofdstad Vilo do Porto. De eerste nacht brengen we door in de Pousada de Juventude de Santa Maria.
Voor wie zin heeft, doen we nog een hapje en drankje in een van gezellige eetcafe’s in het stadje.
Dag 2Na het ontbijt krijgen we uitleg over ons wandel-avontuur op Santa Maria. Na deze briefing gaan we op pad om de eerste wandelkilometers te maken. We beginnen rustig. Vandaag staat er 9,8 kilometer op het programma. Al wandelend over de kliffen maken we kennis met het ontstaan van het eiland. Fossiele en archeologische vindplaatsen komen op onze route.
Ons eindpunt van de dag is shelter Malbusca. Een heerlijke plek met een weids uitzicht.
Hier staat het avondeten al voor ons klaar.
Dag 3Vandaag wandelen we van shelter Malbusca naar shelter Lapa. Dit is 12,2 kilometer. Op dit traject zitten een aantal flink steile stukken. Maar dat levert dan ook een paar machtige uitzichten op! En op dit traject ligt ook de eerste waterval. Je weet niet waar je naar moet kijken, het uitzicht over de oceaan, de machtige rotswand met waterval of de indrukwekkende ‘tuin’ met aloë vera en andere tropische planten om je heen. We sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd onder de overkapping van shelter Lapa.
Dag 4De vierde dag wandelen we van shelter Lapa naar shelter Norte. We komen door schattige dorpjes met de herkenbare witte huisjes. En het valt op dat geen dag hetzelfde is. De natuur verandert langzaam gedurende onze tocht over het eiland. En vandaag staat er een klein stukje urban exploring op het programma. Aan het einde word je getrakteerd op de de indrukwekkende kliffen aan de noordzijde van het eiland. Gegarandeerd een moment om nooit meer te vergeten!
In de avond hebben we een welverdiend diner in shelter Norte.
Dag 5Deze dag staat in het teken van de vulkaan van het eiland. We laten de kust even achter ons en wandelen vandaag door het binnenland. Uiteindelijk beklimmen we de vulkaan voor een uitzicht van 360 graden over het hele eiland. Aan de andere zijde van de vulkaan dalen we weer af door een soort enorme botanische tuin. Wederom een stukje natuur dat je nog niet eerder zag op dit eiland. Een tocht van 19,5 kilometer in totaal. Overnachten doen we in shelter Baia do Raposo. Na afloop proosten we op deze wandeldag met op de achtergrond de zon die in de zee zakt.
Dag 6Op onze laatste wandeldag laten we de shelters achter ons en gaan we terug naar Vilo do Porto. Voornamelijk dalend gaan we richting de kust en wandelen we richting het dorpje Anjos. Is het weer goed en de zee rustig? Dan haalt onze taxi ons hier op en maken we in de middag nog een tocht over water. Waar we gewandeld hebben, zien we het eiland nu vanaf het water. Een boottocht met zicht op Santa Maria.
We sluiten deze wandelreis af met een gezellig diner in het centrum van Vila do Porto en slapen weer in de Pousada de Juventude de Santa Maria.
Dag 7De laatste dag is vertrekdag. Een taxi naar het vliegveld is geregeld. Of blijf je nog wat langer op het eiland?
Wandelen op Santa Maria

Praktische informatie

Deze wandelreis is inclusief:

 • Professionele Nederlandstalige begeleiding
 • 4 x een overnachting in een shelter op unieke locaties
 • 2 x een overnachting in de Pousada de Juventude de Santa Maria
 • Volpension, dus dagelijks ontbijt, lunch en diner inclusief drankjes
 • Hier en daar een lekker drankje op een terras onderweg
 • Bij goed weer en rustige zee, een boottocht
 • Transfers tussen het vliegveld en Vila do Porto bij vertrek en aankomst en zoals genoemd in het programma.

Exclusief:

 • Vluchten van en naar Santa Maria. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Het is het makkelijkste om eerst naar Lissabon te vliegen en vanuit daar naar Santa Maria door te vliegen. Vita Walking zal een advies voor de vluchten sturen na boeking;
 • Verzekeringen;
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds € 9,00 per persoon;
 • Eten en drinken dat niet binnen het volpension valt;
 • Eventuele persoonlijke uitgaven;
 • Een eigen slaapzak en handdoeken voor overnachtingen in de shelters. Deze kunnen in overleg ook gehuurd worden op locatie tegen een meerprijs. Geef dit bij boeking aan.

Accommodaties:
De eerste en laatste nacht slapen we in Azores Youth Hostel in de hoofdstad Vila do Porto. De andere vier nachten slapen we in de shelters van organisatie Ilha a Pé, die aan de route liggen op unieke locaties. Het uitzicht is er waanzinnig en de shelters liggen op heerlijk rustige plekken.
Deze shelters zijn heel basis, maar wel erg netjes. Wij hebben deze shelters altijd voor onze groep alleen. In deze shelters staan 6 bedden, er is een toilet en een douche met warm water. Stroom komt via zonnepanelen en er is geen wifi en er zijn ook geen stopcontacten. Er is een usb-punt om je telefoon op te laden en het 4G-bereik is er erg goed.
Deze shelters staan midden in de natuur op prachtige plekken. Gegarandeerd rust!
Gedurende deze hele reis zullen alle deelnemers een kamer delen. Het is dus niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren.

Een van de shelters van Ilha a Pé.
Diner bij de shelter

Maaltijden:
Deze wandelreis is op basis van volpension. Dit betekent dat het ontbijt, de lunch en het diner geregeld worden.
De twee nachten die we in de hoofdstad doorbrengen, ontbijten we in het hostel. De laatste nacht hebben we ook een gezellig diner in de stad.
In de shelters is geen koelkast. Iedere dag wordt er vers eten en drinken geleverd door de organisatie in een koelbox. De inhoud hiervan bestaat uit ontbijtspullen, zoals brood, yoghurt, sapjes, fruit, muesli, kaas en vleesbeleg. Gedurende de wandeldagen moeten we hier ook zelf lunchpakketjes van maken.
Bij aankomst in de shelter staat ons diner al klaar. Dit is een eenpansgerecht, zoals een stoof of een maaltijdsoep. Iedere dag is dit een ander gerecht. Dit gerecht kunnen we zelf opwarmen op de gaspit in onze shelter. Het is dus niet mogelijk om zelf je diner uit te kiezen.

Heb je dieetwensen of allergieën laat het ons dan weten, dan houden we hier rekening mee. Vegetarisch is mogelijk, veganistisch helaas nog niet.

Bagage:
Wij maken gebruik van bagagevervoer. Dat betekent dat je tijdens het wandelen alleen een dagrugzak hoeft mee te nemen met spullen voor onderweg. Zorg voor voldoende water! Alle andere bagage staat klaar op de volgende overnachtingsplek.

De tas of koffer voor het bagagevervoer mag maximaal 10 kg wegen en de standaard grootte hebben van handbagage in het vliegtuig.
Je kunt wel een grotere tas of koffer meenemen, maar gedurende de dagen dat we in de shelters overnachten, kun je dan niet bij deze spullen.

Conditie:
Voor deze wandelreis heb je een goede basisconditie nodig. We wandelen grotendeels over onverhard terrein. Dit kan op plekken behoorlijk steil bergaf of bergop lopen. Wil je je goed voorbereiden, oefen dan thuis door bijvoorbeeld veel trappen te lopen.

Wandelstokken zijn aan te raden. Over het algemeen is lekker weer en het koelt in de nacht niet veel af. Het is rond de 20 graden ongeveer. Houd er wel rekening mee dat het er zo nu en dan een regenbui kan vallen. Een regenjasje en regenhoes voor je rugzak zijn aan te raden. Het voordeel van die neerslag is dat Santa Maria een prachtig groen eiland is. Het nadeel is dat het op plekken glad en modderig kan zijn. Echte wandelschoenen zijn dus ook een vereiste voor deze wandelreis.

“Wat een fantastische week hebben wij gehad op Santa Maria. Adembenemende natuur, mooie uitzichten, diverse wandelroutes (klimmen, dalen, bossen, weides, jungle, dorpjes, beekjes, riviertjes en de zee nooit ver weg – echt alles komt voorbij), fijne shelters op supermooie locaties, goed gezelschap en natuurlijk de goede zorgen van Judith! Echt een aanrader voor alle natuur- en wandelliefhebbers.”
Dunja
Lunchen met uitzicht tijdens de wandelreis Santa Maria

Bekijk de video over deze wandelreis:

Podcast over wandelen op Santa Maria (Azoren)

Tijdens de Fiets- en wandelbeurs 2023 heb ik een lezing gehouden over wandelen op Santa Maria, een van de eilanden op de Azoren.
Lezing is eigenlijk geen goed woord, want ik ging in gesprek met Arjen van Wifferen. Dit gesprek is opgenomen als podcast en hieronder te beluisteren.

Wij hebben het over het wandelen van de Grande Rota de Santa Maria, een wandelroute rondom het eiland die het beste in vijf wandeldagen te voltooien is.
Onderweg kun je slapen in shelters die speciaal hiervoor aan de route zijn gebouwd.

Tijdens het gesprek gaan we in op deze shelters, op de bereikbaarheid van het Azoorse eiland Santa Maria en bespreken we wat je allemaal kunt verwachten van deze wandeling. Dat het enorm genieten is, dat is wel duidelijk!

Klik hier om naar de podcast te gaan!

Wat een geweldige reis hebben we gehad! 
Het is niet te omschrijven al het natuurschoon wat je daar ziet. 
Het is een prachtig eiland!
Ik vond het heel bijzonder om dit eiland op deze manier te ontdekken. Je ziet niet alleen de groene bergen maar je wandelt er echt doorheen waardoor je de meest prachtige en adembenemende natuur en uitzichten ziet. 
Zo blij dat we dit samen met Judith hebben beleefd. Als zij er niet bij was dan zou je echte pareltjes van het eiland missen. 
Ze kent het eiland uit haar duimpje en kan er ook enthousiast over vertellen.
De mensen zijn heel vriendelijk, het eten heerlijk en ik heb me de hele reis heel veilig gevoeld. Alles wat goed geregeld en verzorgd! 
Wat een avontuur en wat ben ik nog steeds aan het nagenieten van deze reis!
 
Carolien

Je kan misschien ook genieten van: