Azoren – Santa Maria – 7 dagen

Categorie: stevig

Ladies only

Afstand: ongeveer 85 kilometer in 5 wandeldagen

Maandag 17 oktober t/m zondag 23 oktober 2022

Santa Maria: verborgen paradijs van de Azoren (ladies only)

Het verhaal van Santa Maria gaat over een historisch paradijsje.

Het oudste eiland van de Azoren, Santa Maria, wordt vaak overslagen door toeristen die deze archipel ontdekken. Enerzijds onterecht. Anderzijds maakt dat van Santa Maria nog een echt authentiek pareltje. Indrukwekkende watervallen, tropische bossen met felgekleurde bloemen, weidse uitzichten over de azuurblauwe zee, schattige dorpjes met witte huisjes, verlaten strandjes die alleen te voet bereikbaar zijn en rust… Combineer dat met een rijke historie waarin Christopher Columbus een rol speelt en die zelfs nog verder teruggaat in de tijd, namelijk miljoenen jaren terug.

Dit is de allermooiste wandelroute die ik ooit gewandeld heb.

Bekijk de video om een indruk te krijgen van deze wandelreis:

Vertrekgarantie
vanaf 4 deelnemers

949 euro

Inschrijven

Programma van dag tot dag

Dag 1: maandag 17 oktober 2022

We arriveren in de avond op het eiland Santa Maria. Onze taxi staat klaar om ons op te halen van het vliegveld en brengt ons naar de hoofdstad Vilo do Porto. De eerste nacht brengen we door in de Pousada de Juventude de Santa Maria. Het is al donker als we aankomen, maar gegarandeerd dat we de volgende ochtend wakker worden met een prachtig uitzicht over de haven van het stadje.

Dag 2: dinsdag 18 oktober 2022

Na een lekker ontbijt geeft Ioannis van Ilha a Pé, onze gastheer voor de komende dagen, uitleg over ons wandel-avontuur op Santa Maria. Na deze briefing gaan we op pad om de eerste wandelkilometers te maken. We beginnen rustig. Vandaag staat er 9,8 kilometer op het programma. Al wandelend over de kliffen maken we kennis met het ontstaan van het eiland. Fossiele en archeologische vindplaatsen komen op onze route.
Ons eindpunt van de dag is shelter Malbusca. Een heerlijke plek met een weids uitzicht.

Dag 3: woensdag 19 oktober 2022

Vandaag wandelen we van shelter Malbusca naar shelter Lapa. Dit is 12,2 kilometer. Op dit traject zitten een aantal flink steile stukken. Maar dat levert dan ook een paar machtige uitzichten op! En op dit traject ligt ook de eerste waterval. Je weet niet waar je naar moet kijken, het uitzicht over de oceaan, de machtige rotswand met waterval of de indrukwekkende ‘tuin’ met aloë vera en andere tropische planten om je heen. We sluiten de dag af met een heerlijke maaltijd onder de overkapping van shelter Lapa.

Dag 4: donderdag 20 oktober 2022

De vierde dag wandelen we van shelter Lapa naar shelter Norte. We komen door schattige dorpjes met de herkenbare witte huisjes. En het valt op dat geen dag hetzelfde is. De natuur verandert langzaam gedurende onze tocht over het eiland. En vandaag staat er een klein stukje urban exploring op het programma. Aan het einde word je getrakteerd op de de indrukwekkende kliffen aan de noordzijde van het eiland. Gegarandeerd een moment om nooit meer te vergeten!

Dag 5: vrijdag 21 oktober 2022

Deze dag staat in het teken van de vulkaan van het eiland. We laten de kust even achter ons en wandelen vandaag door het binnenland. Uiteindelijk beklimmen we de vulkaan voor een uitzicht van 360 graden over het hele eiland. Aan de andere zijde van de vulkaan dalen we weer af door een soort enorme botanische tuin. Wederom een stukje natuur dat je nog niet eerder zag op dit eiland. Een tocht van 19,5 kilometer in totaal. Overnachten doen we in shelter Baia do Raposo. Na afloop proosten we op deze wandeldag met op de achtergrond de zon die in de zee zakt.

Dag 6: zaterdag 22 oktober 2022

Op onze laatste wandeldag laten we de shelters achter ons en gaan we terug naar Vilo do Porto. Voornamelijk dalend gaan we richting de kust en wandelen we richting het dorpje Anjos. Is het weer goed en de zee rustig? Dan haalt onze taxi ons hier op en maken we in de middag nog een tocht over water. Waar we gewandeld hebben, zien we het eiland nu vanaf het water. Een boottocht met zicht op Santa Maria.

We sluiten deze wandelreis af met een gezellig diner in het centrum van Vila do Porto en slapen weer in de Pousada de Juventude de Santa Maria.

Dag 7: zondag 23 oktober 2022

Na een heerlijk ontbijt brengt onze taxi ons weer naar het vliegveld voor onze terugreis.

Inschrijven

Foto’s

Informatie over deze wandelreis

Deze wandelreis is inclusief:

 • Professionele Nederlandstalige begeleiding
 • 4 x een overnachting in een shelter op unieke locaties
 • 2 x een overnachting in de Pousada de Juventude de Santa Maria
 • Volpension, dus dagelijks ontbijt, lunch en diner
 • Hier en daar een lekker drankje op een terras onderweg
 • Transfers tussen het vliegveld en Vila do Porto bij vertrek en aankomst en zoals genoemd in het programma.

Exclusief:

 • Vluchten van en naar Santa Maria. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Het is het makkelijkste om eerst naar Lissabon te vliegen en vanuit daar naar Santa Maria door te vliegen. Vita Walking zal een advies voor de vluchten sturen na boeking;
 • Verzekeringen;
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds € 7,50 per persoon;
 • Eten en drinken dat niet binnen het volpension valt;
 • Eventuele persoonlijke uitgaven;
 • Een eigen slaapzak en handdoeken voor overnachtingen in de shelters. Deze kunnen in overleg ook gehuurd worden op locatie tegen een meerprijs. Geef dit bij boeking aan.

Aantal deelnemers:
Vertrekgarantie: vanaf 4 deelnemers
Deze reis gaat door vanaf 4 deelnemers.
Maximaal gaan er 5 deelnemers mee.
Dit is een ladies only-wandelreis, dus alleen dames kunnen deelnemen.

Corona:
Wanneer deze wandelreis niet door kan gaan vanwege de maatregelen rondom corona en wij deze wandelreis moeten annuleren, dan krijg je de volle 100% van je reissom terugbetaald. We houden ons altijd aan alle geldende corona-maatregelen op dat moment op de locatie waar de wandelreis plaatsvindt. Aangezien Santa Maria bij Portugal hoort, gelden hier de Portugese regels. Wij adviseren om een 2G (gevaccineerd of genezen) aan te houden en een bewijs hiervan mee te nemen.

Accommodaties:
De eerste en laatste nacht slapen we in Pousada de Juventude de Santa Maria in de hoofdstad Vila do Porto. De andere vier nachten slapen we in de shelters van organisatie Ilha a Pé, die aan de route liggen op unieke locaties. Het uitzicht is er waanzinnig en de shelters liggen op heerlijk rustige plekken.
Deze shelters zijn heel basis, maar wel erg netjes. Wij hebben deze shelters altijd voor onze groep alleen. In deze shelters staan 6 bedden, er is een toilet en een douche met warm water. Stroom komt via zonnepanelen en er is geen wifi en er zijn ook geen stopcontacten. Er is een usb-punt om je telefoon op te laden en het 4G-bereik is er erg goed.
Deze shelters staan midden in de natuur op prachtige plekken. Gegarandeerd rust!
Gedurende deze hele reis zullen alle deelnemers een kamer delen. Het is dus niet mogelijk om een eenpersoonskamer te reserveren.

Maaltijden:
Deze wandelreis is op basis van volpension. Dit betekent dat het ontbijt, de lunch en het diner geregeld worden.
De twee nachten die we in de hoofdstad doorbrengen, ontbijten we in het hostel. De laatste nacht hebben we ook een gezellig diner in de stad.
In de shelters is geen koelkast. Iedere dag wordt er vers eten en drinken geleverd door de organisatie in een koelbox. De inhoud hiervan bestaat uit ontbijtspullen, zoals brood, yoghurt, sapjes, fruit, muesli, kaas en vleesbeleg. Gedurende de wandeldagen moeten we hier ook zelf lunchpakketjes van maken.
Bij aankomst in de shelter staat ons diner al klaar. Dit is een eenpansgerecht, zoals een stoof of een maaltijdsoep. Iedere dag is dit een ander gerecht. Dit gerecht kunnen we zelf opwarmen op de gaspit in onze shelter. Het is dus niet mogelijk om zelf je diner uit te kiezen.

Heb je dieetwensen of allergieën laat het ons dan weten, dan houden we hier rekening mee.
Vegan is niet mogelijk op deze wandelreis.

Conditie:
Voor deze wandelreis heb je een goede basisconditie nodig. We wandelen grotendeels over onverhard terrein. Dit kan op plekken behoorlijk steil bergaf of bergop lopen. Wil je je goed voorbereiden, oefen dan thuis door bijvoorbeeld veel trappen te lopen.

Wandelstokken zijn aan te raden. Over het algemeen is het in oktober rustig weer. Houd er wel rekening mee dat het er zo nu en dan een regenbui kan vallen. Een regenjasje en regenhoes voor je rugzak zijn aan te raden. Het voordeel van die neerslag is dat Santa Maria een prachtig groen eiland is. Het nadeel is dat het op plekken glad en modderig kan zijn. Echte wandelschoenen zijn dus ook een vereiste voor deze wandelreis.

 

Bagage:
Wij maken gebruik van bagagevervoer. Dat betekent dat je tijdens het wandelen alleen een dagrugzak hoeft mee te nemen met spullen voor onderweg. Zorg voor voldoende water! Alle andere bagage staat klaar op de volgende overnachtingsplek.

Inschrijven

“Wat een fantastische week hebben wij gehad op Santa Maria. Adembenemende natuur, mooie uitzichten, diverse wandelroutes (klimmen, dalen, bossen, weides, jungle, dorpjes, beekjes, riviertjes en de zee nooit ver weg – echt alles komt voorbij), fijne shelters op supermooie locaties, goed gezelschap en natuurlijk de goede zorgen van Judith! Echt een aanrader voor alle natuur- en wandelliefhebbers.”

Dunja

“De trip naar Santa Maria was een geweldige en goed verzorgde trip. 5 dagen lang heerlijk door dit groene paradijs gelopen. Een stevige wandeltocht die elke dag weer beloond werd met de mooiste uitzichten. Absoluut een aanrader!”

Iris