Wandelreis Een vijfde Pieterpad

Wandelreis: Een vijfde Pieterpad deel 1 – Nederland – 5 dagen

Categorie: gemiddeld

Afstand: ongeveer 95 kilometer in 5 wandeldagen

Data:

Deel 1 Pieterburen – Schoonloo: woensdag 1 februari t/m zondag 5 februari 2023 

Deel 2 Schoonloo – Hellendoorn:  nader te bepalen

Deel 3 Hellendoorn – Millingen aan de Rijn: nader te bepalen

Deel 4 Millingen aan de Rijn – Venlo: nader te bepalen

Deel 5 Venlo – Sint Pietersberg Maastricht: nader te bepalen

Een vijfde Pieterpad

Het plan: de bekendste lange afstandswandeling van Nederland wandelen in vijf delen.
En jij kan mee! Een deel alleen of alle vijf de delen.

Voor iedereen die deze wandelroute eens wil ervaren en daarvoor niets zelf wil uitzoeken. Je gaat met mij aan de wandel en onderweg vertel ik je alles over de historie en bezienswaardigheden. We overnachten bij leuke bed & breakfasts onderweg. Het zal je verbazen hoe afwisselend Nederland is.

Staat het Pieterpad ook op jouw bucketlist?

De wandelreizen Een vijfde Pieterpad samengevat:

 • gevarieerde wandeldagen
 • leuke overnachtingsplekken
 • in een kleine groep op pad
 • genieten van Nederland

Tijdens Een vijfde Pieterpad deel 1 wandelen we van het startpunt in Pieterburen in vijf wandeldagen naar Schoonloo tussen de hunebedden in Drenthe. We starten in het vlakke Groningse land… platter dan plat. Tijdens de eerste etappe wandelen we naar het mooiste dorp van Nederland waar we de nacht zullen doorbrengen.

De tweede wandeldag blijven we nog even in deze typisch Nederlandse landschappen. Weides met koeien bepalen het uitzicht. We wandelen dan naar de stad Groningen voor de tweede overnachting.

Op dag drie gaan we de drukte weer uit en doen we een afwisselende route richting Zuidlaren om Berend Botje op te zoeken. Deze wandeldag heeft alweer een compleet ander uiterlijk dan de eerste twee dagen.

Na een heerlijke nacht gaan we verder richting het dorp Rolde. Vandaag liggen ook de eerste hunebedden aan onze route. En doen een erg mooi stuk door schaapskooi Balloërveld, een gebied van meer dan 350 hectare groot dat zijn historie kent uit de steentijd.

Onze laatste wandeldag gaat van Rolde naar Schoonloo en kent vooral veel natuur. Door bossen, over heides en tussen het groen. Wederom in geen enkel opzicht te vergelijken met de vorige wandeldagen.

.

Programma van dag tot dag deel 1

Dag 1

Om iedereen ruim de tijd te geven om in Pieterburen te komen, vertrekken we hier pas na de middag. Vandaag staat er 12 kilometer op het programma tot in Winsum. We trotseren het eerste vlakke deel van Groningen.

Dag 2

Vandaag wandelen we ongeveer 19 kilometer wederom door een vlak typisch Nederlands landschap. Ons eindpunt van vandaag is het bruisende Groningen.

Dag 3

De wandeling naar Zuidlaren is ongeveer 21 kilometer en heeft alweer een heel ander uiterlijk dan de afgelopen dagen. We ontdekken de mooie natuur net buiten de drukke stad en brengen uiteraard een bezoekje aan Berend Botje.

Dag 4

Deze dag gaan we van Zuidlaren naar Rolde en langzaam zien we het landschap steeds meer reliëf krijgen. Gedurende zo’n 18 kilometer door Drenthe maken we kennis met de hunebedden en hun mystieke verhalen.

Dag 5

De laatste wandeldag is wederom 18 kilometer lang en gaat dwars door de natuur. Dit is echt een dag om je op te verheugen en een mooie manier om dit eerste deel van Een vijfde Pieterpad mee af te ronden.

.

Informatie over deze wandelreis Pieterpad deel 1

Deze wandelreis is inclusief:

 • Professionele Nederlandstalige begeleiding
 • 4 x een overnachting in een bed & breakfast of vergelijkbaar
 • 4 x ontbijt
 • 4 x lunch
 • Uitgebreide tekst en uitleg onderweg

Exclusief:

 • Vervoer naar het startpunt en vanaf het eindpunt van de wandelreis
 • Verzekeringen
 • Bijdrage GGTO Garantiefonds € 7,50 per persoon
 • diner
 • Eventuele persoonlijke uitgaven

Aantal deelnemers: maximaal 5 deelnemers
Vertrekgarantie: vanaf 3 deelnemers

Corona:
Wanneer deze wandelreis niet door kan gaan vanwege de maatregelen rondom corona en Vita Walking moet annuleren, dan krijg je de volle 100% van je reissom terugbetaald. We houden ons altijd aan alle geldende corona-maatregelen op dat moment op de locatie waar de wandelreis plaatsvindt.

Accommodaties:
We slapen in leuke bed & breakfasts aan de route. Op het moment dat de definitieve data bekend worden gemaakt, zal hier een overzicht van de overnachtingsplekken staan.

Het is niet mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken. Het kan daarom mogelijk zijn dat je je kamer moet delen met iemand anders.

Maaltijden:
Deze wandelreis is op basis van overnachting en logies. Dit betekent dat alleen het ontbijt inbegrepen is. Daarnaast is lunch ook inbegrepen. Dit kan een lunchpakket zijn of een lunch in een horecagelegenheid onderweg. Diner is niet inbegrepen. Er is altijd een diner-mogelijkheid in de omgeving van waar we overnachten. We kunnen in onderling overleg bepalen of we samen dineren of dat je liever je eigen plan trekt. Uiteraard help ik je bij het zoeken naar een gewenste plek om te dineren.

Heb je dieetwensen of allergieën laat het mij dan weten, dan houd ik hier rekening mee.

Conditie:
We wandelen ongeveer 95 kilometer in vijf wandeldagen. Voor deze wandelreis heb je een goede conditie nodig. In het overzicht van dag tot dag kun je per dag zien wat de afstand is. Dit kan overigens iets afwijken per dag, afhankelijk van de ligging van onze overnachtingsplek.
De etappes zijn vlak. Wandelschoenen zijn aan te raden. Wandelstokken zijn niet nodig.

Bij het bepalen van de datum houd ik rekening met de weersvoorspelling. Het kan evengoed regenen, dus zorg voor een regenhoes voor je rugzak en een regenjas.

 

Bagage:
Je neemt je bagage elke dag mee, aangezien we iedere nacht ergens anders overnachten. Zorg dat je de rugzak niet te zwaar maakt en neem alleen het noodzakelijke mee. We slapen in bed & breakfasts waar linnengoed en handdoeken aanwezig zijn. Neem flessen mee voor water, zodat je genoeg kunt drinken onderweg.
Heb je tips nodig voor een goede rugzak? Laat het mij weten.

Foto’s

Pieterpad etappe 1

Meer over de etappes van de wandelreis over het Pieterpad deel 1

Zelf wandelde ik het Pieterpad in 2017 en 2018. Over elke etappe schreef ik een wandelblog op mijn reisblog J Loves to Travel. Hieronder vind je de blogs over de eerste vijf etappes van Pieterburen naar Schoonloo.

.

Over bagger en een oude herberg: Pieterpad etappe 1

Om het landschap van Pieterpad etappe 1 te begrijpen, is eerst een stukje geschiedenis nodig. We beginnen ergens rond de 10de eeuw toen men in Nederland begon met het bouwen van dijken. Het gebied van deze eerste etappe bestond in die tijd nog niet. Of anders gezegd, het bestond wel, maar lag volledig onder water. Met het bouwen van dijken werd dit stuk land bewoonbaar gemaakt… lees verder.

Na een uitgebreid ontbijt in ons bedsteehotel lopen we naar de parkeerplaats. Dit is namelijk ons startpunt van de tweede etappe van het Pieterpad. De etappe start eigenlijk al wat eerder, midden in het dorp Winsum, bij herberg De Gouden Karper. Maar daar zijn wij gisteren gaan eten en dat stukje etappe hebben we dus al twee keer gelopen, in het donker weliswaar… lees verder.

Wandelreis Een vijfde Pieterpad

Het is vroeg en koud als we op pad gaan vanuit Zuidlaren. De route loopt direct het dorp uit, tussen de akkers door. Hopelijk waait de wind de donkere wolken snel verder van ons weg. Al snel zien we het bordje ‘Weg langs het Hunebed’ en kunnen we de G1 aanschouwen. Deze hunebed is de meest noordelijke van allemaal, de rest ligt namelijk in Drenthe, en de enige in Groningen… lees verder.

We pikken deze etappe op, midden in het dorp Zuidlaren, bij de kerk. Vanuit daar loopt de route door een aantal straten richting het terrein van kliniek Dennenoord. Deze psychiatrische instelling heet officieel: De Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland.’ Toentertijd was het een zelfvoorzienend dorp en dat is nog steeds goed te zien. Midden in ‘dorp voor zenuwlijders’ lopen we voorbij een vijver en een hertenkamp. Nou… hertenkamp… lees verder.

Pieterpad etappe 5 begint direct goed! Het schattige dorpje Rolde met mooie gevels en keienstraatjes maakt dat je niet direct in volle pas vertrekt. Even hier rondkijken, is ook wel zo leuk! We stappen even een supermarkt binnen aangezien het boekje ons al waarschuwt dat er geen pleisterplaatsen onderweg zijn. Dat belooft een dag wandelen door de natuur… lees verder.