Oude Bondswandelweg

Op pad met Wandelboswachter Ellen

Nederland – Limburg/Mook – 3 dagen

Categorie: gemiddeld

Afstand: ongeveer 50 kilometer wandelen in 3 wandeldagen

De Oude Bondswandelweg Nijmegen
Op pad met Wandelboswachter Ellen

Dat Nederlanders al decennia gek zijn op wandelen, blijkt wel uit het feit dat de ANWB vanaf begin 20ste eeuw wandelgidsen uitbracht. Wandelboswachter Ellen herstelt deze in ere en dat deed zij ook met de wandelgids van de Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen en terug. Een wandelroute die zijn oorsprong kent in 1929. De moderne versie loopt nog voor 85% op de oorspronkelijke plek. Tijd voor een wandel-driedaagse over de oudste wandelpaden van Nederland!

Samen met Wandelboswachter Ellen gaan we op pad in ‘haar’ gebied. Niet alleen heeft zij de wandelgids met de route samengesteld, ook werkt zij als boswachter voor Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen. Een unieke kans om alles over deze regio te weten te komen!
Van de Duivelsberg en het Philosofendal naar het Duitse Reichswald en het prachtige landgoed Sint-Jansberg. We gaan terug naar de tijd van de Bataven en de Romeinen en zo door naar de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk mag de Mookerheide niet ontbreken.

Ondertussen laten we ons verwennen bij Herberg ‘t Zwaantje, gelegen in het Groesbeekse Bos, midden in het gebied van deze wandelreis. Deze wandelreis is op basis van volpension en dus kom je niets tekort tijdens deze drie dagen. Dat betekent dat jij alleen maar hoeft te wandelen en te genieten!

De Oude Bondswandelweg samengevat:
– gevarieerde wandeldagen
– ontvangst met koffie/thee en echte Limburgse vlaai
uitgebreide uitleg door Wandelboswachter Ellen over het gebied en de natuur
heerlijk overnachten in sfeervolle herberg
– op basis van volpension (2x ontbijt, 3x lunch en 2x 3-gangen diner)
– met speciale Oude Bondswandelweg-goodie-bag na afloop
– voor de liefhebbers van natuur en historie

Vertrekgarantie:
vanaf 6 deelnemers

early bird prijs: 419 euro
4 plekken voor deze prijs beschikbaar

reguliere prijs vanaf
24-12-2022: 449 euro
Inschrijven
Inschrijven

Informatie over deze wandelreis

Deze wandelreis is inclusief:

 • Professionele Nederlandstalige begeleiding door Judith van
  Vita Walking;
 • Professionele uitleg onderweg door Wandelboswachter Ellen;
 • 2 x een overnachting in een 2-persoonskamer in een sfeervolle herberg;
 • Volpension, dus 2x ontbijt, 3x lunch en 2x 3-gangen diner;
 • Ontvangst met koffie/thee en echte Limburgse vlaai;
 • 3 prachtige wandeldagen door het Rijk van Nijmegen;
 • Speciale Oude Bondswandelweg goodie-bag na afloop;
 • Toeristenbelasting.

Exclusief:

 • Vervoer van en naar Mook;
 • Verzekeringen;
 • 7,50 euro per persoon kosten Garantiefonds GGTO (wordt apart gefactureerd);
 • Eten en drinken dat niet binnen het volpension of het genoemde programma valt;
 • Eventuele persoonlijke uitgaven;

Aantal deelnemers:
Vertrekgarantie:
Deze wandelreis gaat door vanaf 6 deelnemers.
Maximaal gaan er 12 deelnemers mee.

Corona:
Wanneer deze wandelreis niet door kan gaan vanwege de maatregelen rondom corona en wij moeten annuleren, dan krijg je de volle 100% van je reissom terugbetaald. We houden ons altijd aan alle geldende corona-maatregelen op dat moment op de locatie waar de wandelreis plaatsvindt.

Accommodaties:
We overnachten in Herberg ‘t Zwaantje in Mook.
Het is alleen mogelijk om een plek op een gedeelde 2-persoonskamer te boeken.

Maaltijden:
Deze wandelreis is op basis van volpension. Dit betekent dat het ontbijt, de lunch en het diner geregeld worden.
Bij deze wandelreis is 2x ontbijt, 3x lunch en 2x 3-gangendiner inclusief.

Heb je dieetwensen of allergieën laat het ons dan weten, dan houden we hier rekening mee.

Conditie:

Voor deze wandelreis heb je een normale wandelconditie nodig. Dat betekent dat je regelmatig afstanden van minimaal 10 kilometer wandelt en ook wel eens 20 kilometer hebt gedaan.
We wandelen zowel over onverhard als verhard terrein. De paden zijn niet vlak, er zit behoorlijk wat reliëf in de route. We maken dagwandelingen tussen de 14 en 20 kilometer.

Houd er rekening mee dat het er een regenbui kan vallen. Een regenjasje en regenhoes voor je rugzak kunnen handig zijn. Wandelschoenen zijn aan te raden voor deze wandelreis.

 

Bagage:
Wij slapen beide nachten in Herberg ‘t Zwaantje. Dat betekent dat je tijdens het wandelen alleen een dagrugzak hoeft mee te nemen met spullen voor onderweg. Zorg voor voldoende water! Alle andere bagage kan op onze overnachtingsplek blijven.

Inschrijven

Oude Bondswandelweg: programma van dag tot dag

Dag 1: vrijdag 17 maart 2023

We verzamelen in de ochtend om 10.00 uur bij het beginpunt van deze eerste wandeldag. Dit is het Canadian War Cemetery in Groesbeek. Hier starten we rustig op met koffie/thee en een stukje echte Limburgse vlaai. We maken een wandeling in het noordelijke deel van het Rijk van Nijmegen en bezoeken daarbij gebieden als Heerlijkheid Beek, de Duivelsberg en het bekende Filosofendal. Deze dag zullen we op verschillende momenten prachtige uitzichten over de Ooijpolder hebben. In totaal wandelen we vandaag ongeveer 17 km. Na een heerlijke dag wandelen in de natuur staat om 18.30 uur het diner voor ons klaar.

Dag 2: zaterdag 18 maart 2023

Na een uitgebreid ontbijt gaan we vandaag vanuit onze overnachtingsplek aan de wandel. Vandaag gaan we richting het Duitse Reichswald en ontdekken we landgoed Sint-Jansberg met zijn mooie beukenbossen en bronbeken. In totaal wandelen we ongeveer 19 kilometer. Om 18.30 schuiven we weer aan voor het diner.

Dag 3: zondag 19 maart 2023

Na een goed ontbijt gaan we weer op pad. Dit keer ontdekken we onder andere de Mookerheide. We hebben uitzicht op de torens van Cuijck. En we bezoeken landgoed Mookerheide met bijzonder Jugendstil-jachtslot. Vandaag wandelen we ongeveer 14 kilometer. Ergens in de namiddag verwachten we weer terug te komen bij Herberg ‘t Zwaantje en zwaaien we jullie weer uit.

Inschrijven

Foto’s van de Oude Bondswandelweg – Rijk van Nijmegen

Inschrijven

Dit zeggen anderen over de Oude Bondswandelweg – Rijk van Nijmegen

Review wandelgids Oude Bondswandelweg van Nijmegen naar Plasmolen:

‘Een geweldige kennismaking met een bijzonder én schitterend stukje Nederland. In drie dagen liepen we de Oude Bondswandelweg vanuit Nijmegen. Boswachter Ellen bedankt voor het opfrissen en opnieuw uitschrijven van deze mooie tocht, we hebben GENOTEN!’

Ina van Zandwijk
“Wandelen in Nijmegen. Ga je de vierdaagse lopen, vraagt iedereen?
Nee… nee dat is niet aan mij besteed.  Laat mij maar lekker struinen door de bossen, door de vele trapjes op en af, al de beukenpaadjes en op zijn tijd een dorpje voor een kop soep of een lekker ijs. Nooit geweten dat er zoveel natuur is in de buurt van Nijmegen, dat in combinatie met de geschiedenis verhalen die Judith onderweg vertelt, maakt dit tot een hele afwisselende route. Genoten, mijn hoofd leeg en weer heel wat kilometers op de teller. Een mooi weekend en weer een voor mij onbekend stukje Nederland ontdekt.”
Sanne
Inschrijven